59 Tankbataljon

logo-59-tankbattiljon59 Tkbat werd in 1970 geformeerd als mobilisabel bataljon Centurion105mm RMG. Nauwelijks vijf jaar later veranderde dat in het kader van een herschikking van gevechtskracht (pseudoniem voor bezuiniging).

 

102 Verkenningsbataljon (lpl ’t Harde) werd mobilisabel gesteld en in plaats daarvan werd het mobilisabele 59 Tankbataljon paraat.
Die paraatstelling van een tweede Centurionbataljon werd noodzakelijk geacht, om (naast 101 Tankbataljon) voldoende (dpl) reservepersoneel te kunnen genereren voor de vulling van de nog bestaande mobilisabele Centurionbataljons. Het beroepspersoneel van het mobilisabel te stellen 102 Verkenningsbataljon ging, voor zover mogelijk, over naar het paraat te stellen tankbataljon.

Op 29 augustus 1975 werd 59 Tankbataljon op de Legerplaats ‘t Harde onder bevel gesteld bij 12 Pantserinfanteriebrigade ( 2x painfbat en 1x tankbat) te Nunspeet.
Maar hoe zat het nu met de regimentsindeling van het bataljon? Met betrekking tot die materie was nog geen beslissing genomen, omdat de Min van Def (Vredeling) ieder voorstel afwees. Daarom werd het bataljon vooralsnog (tot 1979) ingedeeld bij het Regiment Huzaren van Boreel.
In operationeel opzicht ging 59 Tankbataljon zich richten op de uitvoering van oefenprogramma’s die het volledig operationeel inzetbaar moesten maken. Op maandag 22 september 1975 werd tijdens de schietserie 75-2 in Bergen-Hohne, het eerste kanonschot 105 mm-RMG (Ranging Machine Gun) afgevuurd.

In 1975 werd ook het bataljonsembleem definitief vastgesteld :
“De hoofdbewapening (Centurion-tank) van het onderdeel centraal geplaatst, front naar de vijand, in heraldisch zilver (wit), geplaatst op de kleur (zwart) van de baret die wij met trots dragen. Het geheel omgeven door een lauwerkrans, in navolging van veel Britse regimenten en als hommage aan deze (Britse) tank, in de kleur groen, de kleur van het veld. De lauwerkrans wordt aan de midden-onderzijde bedekt door een medaillon met het bataljonsnummer.

Eerst op 1 maart 1976 was 59 Tankbataljon geheel op organieke sterkte, bestaande uit drie tankeskadrons (waarvan één tkesk mobilisabel) en het Staf, staf en verzorgingseskadron. Met ingang van dezelfde datum werd ook het bataljonsdevies: “Ad Ardissimum Paratus” (op alles voorbereid) ingevoerd.
Na de oprichting van het Regiment Huzaren Prins van Oranje in januari 1979 (als voortzetting van het vm. 2e Regiment Huzaren) werd bataljon (nog als eerste en enige) geschaard onder de standaard van dit ‘herboren’ regiment. In die jaren was de slogan: “er is maar één RHPO en dat is 59 Tankbataljon”.
Na de uitfasering van de Centuriontank, het laatste schot was overigens op baan 6 op 28 januari 1985, ontving het bataljon in1985-86 gefaseerd de Leopard-1v tank.
Na een lange periode van veel zorg en aandacht (en weinig slaap) voor de aloude Centurion, brak met de Leopard 1v tank een periode aan van meer betrouwbaarheid en hogere inzetbaarheid, al was niet iedereen te spreken over de schiettechnische kwaliteit van de ‘verbeterde’ Leopard 1.

Door een herschikking gevechtskracht van het totale tankbestand werd het bataljon uitgebreid met een 4e tankeskadron, waardoor het bataljon 61 tanks ging tellen: 2x esk paraat (groot) en 2x esk mobilisabel (klein)+ Bc tank.

In 1989 viel het bataljon in de prijzen. Bij de KL schietkampioenschappen in de Harskamp werden de 1e en 3e prijs behaald op handvuurwapens. Het A-eskadron won tijdens de najaarsschietserie de ‘Wapenoudste Cavaleriebeker’. Deze beker was reeds eerder gewonnen door het B-eskadron in september 1981. Als klap op de vuurpijl won het bataljon, gemeten over dat jaar, de ‘Divisie-fanion’ als meest verdienstelijke bataljon van 1 Divisie ‘7 december’.
In 1992 werd de Leopard 1v vervangen door de Leopard 2 A 4. Opnieuw een verbetering van de slagkracht van het tankbataljon. Maar helaas niet voor lang.
Opnieuw vond er een bezuiniging plaats, op grond waarvan het bataljon per 1 januari 1994 werd opgeheven. Ruim achttien jaar na zijn paraatstelling op de legerplaats ’t Harde (inmiddels ‘lkol Tonnetkazerne’), kwam er een abrupt en betreurenswaardig einde aan
“Good old fifty-nine very heavy”.

Tanktypes bij 59 Tkbat achtereenvolgens:
- Centurion MK5/2 met 105 mm kanon en ranging machine gun
- Leopard 1V met 105 mm kanon
- Leopard2A4 met 120 mm kanon

Agenda

JUN
1
Reünie 59 TkBat

Reünie | Lkol Tonnetkazerne 't Harde

30 jaar na het opheffen van 59 Tankbataljon organiseert de Vereniging Regiment Huzaren Prins van ...

SEP
27
ALV RHPO

Evenement | BHK Amersfoort

Nadere informatie volgt.

 
Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.
 

 

Filmbeelden 42 Tkbat RHPO