Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Afscheid Leopard 2 tank

Met flinke tegenzin hebben militairen van de Koninklijke Landmacht gisteren op het Lange Voorhout in Den Haag afscheid moeten nemen van de tank. Tijdens een ceremonie waarbij de laatste tankregimenten zijn ontbonden werd publiekelijk hard uitgehaald naar de defensiebezuinigingen waarvan zestig tanks en een flink aantal soldaten het slachtoffer zijn geworden.

„Vechten voor vrijheid van anderen is steeds minder vanzelfsprekend en de begraafplaatsen van geallieerden zijn meer een natuurpark dan een waarschuwing”, zei commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in een bijzonder felle toespraak. „En dus hebben we ook minder geld over voor defensie. Dat is de echte reden dat we hier staan.”

Voltooid verleden tijd: Leopard tank landt op een strand op Curaçao

Na de speech werden onder toeziend oog van veteranen, topofficieren en parate troepen het regiment Huzaren van Sytzama en het regiment Huzaren Prins van Oranje met groot militair ceremonieel ontbonden. Tijdens de plechtigheid zijn de vaandels van de regimenten op een tank gelegd en tijdens een symbolische laatste rit afgevoerd. Er blijft nog één cavalerieregiment over met verkenners.

„Een wrange mijlpaal in mijn carrière”, zegt wachtmeester eerste klasse Ron Koops, die de eervolle laatste rit over het Lange Voorhout maakte. „We zien liever dat alle tanks gewoon van ons blijven. Het is zo’n mooi systeem en wereldwijd zijn we zo’n beetje de beste. Op internationale schietvaardigheidwedstrijden zijn we vaak winnaar.”

Een oude veteraan reageerde emotioneel: „Het is een historische dag en het besluit om de krijgsmacht om te vormen tot een leger zonder tanks is een historische fout.”

De tanks blijven in de stalling staan tot een koper is gevonden. Een deal met Indonesië ging eerder onder druk van de Tweede Kamer niet door. Het betrokken Defensiepersoneel zit nog in grote onzekerheid over de vraag of ze hun baan kunnen houden.

 

Reactie's

[antivirussen]  ejschoemaker 03-01-2015


Die Leo 2A6 van 42 Tkbat op een strand van Curacao maakte deel uit van een oefening aldaar.
Die oefening vond plaats om de heer/dictator Chaves van Venezuela te tonen dat Nederland in staat en bereid is de zgn ABC eilanden met militaire middelen te verdedigen. 
Een zogenaamde Joint Combined oefening, waar ook painf, luchtmacht en marine aan deel heeft genomen.
Van die oefening is ook een schilderij gemaakt. Dat schilderij hangt in het Cavaleriemuseum in het gedeelte 'Vredesmissies'op niveau 3.


U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Heeft u een account? Dan kunt u inloggen.